*"Uluslarası Mükemmeliyet Ödülü 2023: Yılın Kitabevi"
Minoa Kitabevi – Akaretler, İstanbul
Geçen ay sonlarında güzel ve şaşırtıcı bir haber geldi. Kitap ve okuma deyince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Londra'da her yıl düzenlenen dünyanın en büyük Kitap Fuarında bağımsız bir jürinin seçkisiyle "Uluslarası Mükemmeliyet Ödülleri" (London Book Fair International Excellence Awards - IEA) verilir. Bu yıl, bu kapsamda verilen "Yılın Kitabevi" ödülünü İstanbullu bağımsız bir kitapçımız, Minoa Kitabevi aldı ve göğsümüzü kabarttı.
Londra'da Olympia sergi salonundaki kitap fuarı ve Minoa'nın ödülü
Jüri, Minoa'yı seçmelerini açıklarken mekânın güzelliğinden, mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğinden bahsetmiş ve mağazada "emeklerini sevgiyle sunarak topluma hizmet veren ekibin, gerek sahipleri gerek müşterilerinin takdirini kazandığını" belirtmiş. Mekân, kitapçı, kafe, ikinci el kitap ve etkinlik bölümleriyle jürinin beğenisini toplamış.
Akaretler Minoa
Petek ve Nazım Tokuz çiftinin 2014 yılında İstanbul Akaretler'de (Vişnezade), Süleyman Seba Caddesi üzerinde açtıkları Minoa öyle bir kitapçı ki, üç katında bir süre dolandıktan sonra, "Buraya ruhlarını katmışlar," diyor insan içinden. Türkçe ve İngilizce, çok geniş yelpazede, ama her biri kendileri de kitapsever olan deneyimli bir ekibin özenle seçtiği 50.000'den fazla kitap bulunuyor Minoa'da. Bu ekibin müşteri ve dostlarıyla sürdürdükleri sıcak ilişki sayesinde onların da önerileri ve beklentilerini dikkate alarak yaptıkları seçkilerle koleksiyon gittikçe genişliyor. Bu duruma tanık olduğunuzda, Londra Fuarındaki jürinin "emeklerini sevgiyle sunarak topluma hizmet veren ekibin, gerek sahipleri gerek müşterilerinin takdirini kazandığını..." ifadesi yerli yerine oturuyor. Bakın şu ekip:
Akaretler Minoa ekibi
Petek Tokuz uzun yıllar insan kaynakları alanında yöneticilik yapmış. Nazım Tokuz ise İstanbul Teknik Üniversitesi kökenli mühendis/mimar, ilaveten İngiliz Edebiyatı alanında da eğitim almış. Her ikisi, kendileri de esasen kitap kurdu. Yıllar önce İstanbul'da, çağdaş, kentin çok kültürlü geçmişini ve içinde bulunduğu coğrafyayı yansıtan, aydın çevrenin buluşma noktası olacak bir kitapçı/kafe açmaya karar verdiklerinde yollara düşmüşler, farklı ülkelerdeki örnekleri gezmişler, bir "kavram" oluşturmuşlar. Ellerinde ailelerine ait, İstanbul'un çok gözde bir semtinde bir bina olunca, Nazım Tokuz da mimar olunca çok zor olmamış herhalde mekânı şekillendirirken hayallerini gerçeğe dönüştürmek.
İş isim seçmeye gelince, "Madem Akdeniz Medeniyetlerinin merkezi sayılabilecek bir yerdeyiz, o zaman 'Ege Bölgesinde kurulan ilk medeniyet' diye bilinen ve 'Avrupa'da gelişecek medeniyet zincirinin ilk halkası' olarak kaydedilen parlak 'Minoa' (Minos) Medeniyetinin adı çok da uygun olmaz mı?" diye düşünmüşler. Malum, MÖ 3.500'lerde, yani Tunç Çağında, Girit Adasında doğmuş bir medeniyetti bu. Her ne kadar Giritlilerin o dönemde kendilerini ne olarak adlandırdıkları tam olarak bilinmese de, Minoa/Minos terimi ülkenin mitolojik kralı Minos'tan esinlenerek İngiliz arkeologlar tarafından türetilmiş ve daha sonra köklü bir biçimde yerleşmiştir. Adı "mutluluk" anlamına gelen Minoa/Minos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Europa'nın oğludur. Homer'in "İlyada" ve "Odesa" destanlarında adıgeçen Minoa/Minos, tarihte donanma kuran ilk yöneticidir ve Girit ile diğer Ege Adalarında üç nesil boyunca hüküm sürmüştür. Denizde hakimiyetle gelişen ticari ilişkiler sayesinde güçlü bir ekonomiye sahip olurken, aynı zamanda üstün bir kültür–sanat düzeyine erişmişler, inşa ettikleri saraylarla MÖ 1.600'larda Minoa Medeniyeti zirvesine ulaşmıştır.
Londra Kitap Fuarında alınan ödülle soldan sağa: Minoalılar Gizem Çerçi & Asli Arduman De Coster, Londra Kitap Fuarı Y.K.Başkanı David Roche, Minoalılar Petek & Nazım Tokuz & Emre Uzun, Londra Kitap Fuarı Direktörü Gareth Rapley
Dönersek Akaretler'e, kitaplar ve Minoa yaşam tarzını yansıtan tasarım obje seçkisi yanında kafe-restoran bölümü de hem taze çekilen kahvesi ve tatlılarıyla hem de lezzetli menüsüyle beğeni topluyor. Mekânda yazar söyleşileri, farklı konularda kültür sanat etkinlikleri, caz akşamları düzenleniyor, tiyatro gösterileri bile yapılıyor.
Yerinde duramıyor Tokuz çifti anlaşılan, önce Maslak'ta açtıkları bir kitapçı şubesini Nişantaşı kafe/kitapçı izlemiş, 2020'de ise Etiler Alkent içinde, kitabın yanında restoranıyla da öne çıkan Minoa Village'ı açmışlardı. Sıra'da Minoa Pera olduğunu duydum, galiba Berlin, Londra gibi kentlerle yurtdışına açılma niyeti de var.
Minoa Village tasarımıyla dahi göz alıyor.
Haberin tamamı için;